headernieuw2

Voedingstips

Op internet/Facebook is veel te lezen over het vers voeren van uw hond. Daar zit helaas ook tegenstrijdige, niet  kloppende informatie tussen. Vaak wordt alleen maar een vleesmix uit de diepvries gevoerd. Veel honden zullen het daar best redelijk goed op doen. Toch is het beter om diepvriesvoedingen wat aan te vullen.

Vlees uit de vleesindustrie is nu eenmaal anders van kwaliteit dan vlees van uit het wild afkomstige dieren. Daarnaast is diepvriezen voor bijv. vitamine  B1 niet goed. Wij adviseren dan ook de voeding aan te vullen. Dit hebben wij niet zelf verzonnen maar is gebaseerd op informatie die we hebben van drie verschillende dierenartsen die pro-vers voeding zijn. Voor wie nog meer  wil weten over het vers voeren van zijn huisdier, bevelen we het boekje "Voer voor carnivoren" aan van Tannetje Koning.


Vette Vis

Eén of twee keer per week een maaltijd (met) vette vis is een goede aanvulling op het menu van uw hond of kat.  Dit is meer dan voldoende. Er zijn vissoorten die thiaminase bevatten. Dit zijn enzymen die Vitamine B1 (thiamine) inactief maken.

Thiaminase zit in het vlees, maar vooral in de organen van vis (milt, lever, darmen, hart). Bij het voeren van veel vis kan er een tekort aan vitamine B1 ontstaan. Wij hebben verschillende meningen gelezen over in welke vis nu wel en geen thiaminase zou zitten. Volgens voerwijzer.com zouden zalm en makreel geen thiaminase bevatten en haring, tonijn, Spaanse makreel en sardines wel.
Daarnaast zitten er echter zowel in gekweekte vis als in uit de zee afkomstige vis ook schadelijke stoffen, die mens en dier, niet te veel moeten eten.

Het advies is dan in het algemeen één maaltijd vis per week te voeren. Of verdeeld over twee vleesmaaltijden voor de niet-zo-vis-liefhebbbers.

VNG zalmmix is gemaakt van hele zalm inclusief de file!

Vitamine B1

Een hond heeft vitamine B1 nodig voor o.a. de juiste calcium-fosfaatstofwisseling, een goede opname van calcium, voor goede werking van het hart en het zenuwstelsel, bescherming van het darmkanaal. 

Door het invriezen van vlees gaat vitamine B1 verloren omdat deze wateroplosbaar is. Vis kan ook de opname van vitamine B1 tegen. Wij adviseren dan ook om de voeding aan te vullen met vit.B1. Dit kan bijv. door middel van een klein beetje zilvervliesrijst toe te voegen aan de vlees maaltijd. In Noors Zeewier zit ook vitamine B1. Noors Zeewier is bij ons verkrijgbaar en staat bij Supplementen. Noors Zeewier bevat daarnaast nog veel meer stofjes die de voeding aanvullen.

 In sommige KVV's zit gewone witte rijst. Dit voegt echter weinig toe, de hond haalt er hooguit wat energie uit. 

De KVV-mixen waarin ook verse vis verwerkt zit adviseren wij u  afwisselend met andere KVV-mixen zonder verse vis  te voeren.

Zilvervlies rijst

Zilvervlies rijst reinigt de dikke darm en is een goede vezelbron. Daarnaast bevat het vitamine B1.  Het is goed een klein  beetje toe te voegen aan het menu van uw hond. Onze honden krijgen dagelijks een paplepel zilvervlies rijst door hun vers vlees voeding.

Groente

Groente is een goede aanvulling op het menu van uw hond . Het zit vol met vitamine die de vleesvoeding goed aanvullen. Bijvoorkeur ongekookt maar wel gepureerd. Ongepureerd kan uw hond er niets mee en functioneert het alleen als ruwe vezel. Niet elke groente is geschikt, sommige mogen alleen in kleine hoeveelheden worden gevoerd. Wij voegen zelf dagelijks ongeveer een dikke lepel toe aan de vleesmaaltijd. Wij gebruiken meestal worteltjes, appel, boontjes, komkommer (vanwege het vocht, mengt dan makkelijk), sla.

Op  de volgende site vindt u nog veel meer informatie over groentes:  http://www.barfplaats.nl/handleiding-tot-barf/groente-en-fruit/

Omega-3/visolie

Vlees uit de vleesindustrie bevat te weinig Omega-3. Omega-6 zit er meer dan voldoende in. Geregeld wat Omega-3 toevoegen is een goede aanvulling op het menu. Bijv. gezuiverde visolie Omega-3. Visolie bewaard u bijvoorkeur koel en donker of in de diepvries. Ideaal zijn capsules omdat daar ook geen lucht bij kan. Lucht en licht zorgen er voor dat de kwaliteit van visolie snel achteruit gaat!
De grote flessen die vaak worden aangeboden adviseren wij hierom dus niet!

Hoeveel soorten

We lezen geregeld dat er wel 10 of meer verschillende diersoorten worden gevoerd. Dit is echt niet nodig. Vijf verschillende diersoorten is een prima aantal. Neem iets wat vliegt, wat zwemt en wat loopt en u heeft een prima menu.  Vul de vleesvoeding wel aan met de hierboven genoemde tips.

Variatie

Niet alle honden houden er van om elke maaltijd hetzelfde te eten. Varieren is ons advies. Ook voor het lichaam zelf is het goed dat niet elke maaltijd hetzelfde is. Wissel uw favoriete KVV eens af met een andere mix of vis. 


Vers vlees combineren met (geperste) brokken

Wilt u naast vers vlees toch wat brok blijven voeren dan adviseren wij 5 dagen volledig vers vlees, 2 dagen geperste brok. 

Er wordt ook wel 's ochtends brok en 's avonds vers vlees gevoerd. In dat geval adviseren wij  u om minimaal 8 uur tussen beiden maaltijden te laten zitten. Zit er minder tijd tussen dan bestaat de kans dat voedingsstoffen minder goed verteerd worden en te snel het lichaam verlaten. Omdat vers vlees en brokken andere enzymen nodig hebben voor de vertering is de eerste optie de beste.
Dit is minder belastend voor het lichaam.

Wilt u toch wat brok voeren dan adviseren we geperste brok omdat deze sneller oplossen/verteren waardoor de kans op menging met de vleesvoeding kleiner is. 

Hoeveelheid voeding per dag

De hoeveelheid voeding die uw hond nodig heeft is afhankelijk van wat hij dagelijks doet. De op verpakkingen vermelde hoeveelheden zijn dan ook richtlijnen. De ribben van een hond moet je bij een zachte aanraking kunnen voelen. Moet je stevig in de huid drukken om ze te voelen dan is de hond te dik. Als je de ribben kunt zien, dan is de hond te mager.

wat richtlijnen per dag, voer met uw ogen!:

 

                            Pup                                                                                              Hoevaak?

tot 4 maanden:   50 gram per kg lichaamsgewicht                              tot 3 maanden:   4 keer per dag,  
  4-7 maanden:   40 gram per kg lichaamsgewicht                              3-6   maanden :  3 keer per dag  
7-10 maanden:   30 gram per kg lichaamsgewicht                              6-12 maanden:   2 keer per dag
 10+ maanden:   20 gram per kg lichaamsgewicht                              12+  maanden:   1 of 2 keer per dag

                    Volwassen hond                                                                                    Hoevaak?

20-40 gram per kg lichaamsgewicht.                                                              1 of 2 keer per dag
 

1340812928 images
Zoeken
In de aanbieding
Carnivoer - gedroogde runderoren 15  st.
Carnivoer - gedroogde runderoren 15 st.
€ 10.95 nu € 9.95
Winkelwagen
Nieuwsbrief
Meld u hier aan voor onze nieuwsbrief.
webwinkel beginnen - powered by LB Media webshop